Uroczysta akademia z okazji zakończenia nauki klas maturalnych w CKZiU w Będzinie

Kolejna grupa absolwentów „zakorzeniła się” w historii CKZiU…

„Zarządzanie na medal”

Nadzieja na dom

„Geopiknik na Żylecie” – edycja 2024

Jak co roku od wielu lat… CKZiU bierze udział w akcji „Żonkile”

Jakub Wiślak – medalista Mistrzostw Polski w Karate Kyokushin

Norwegia, Indie , Chile w naszym zasięgu , czyli turyści na festiwalu podróżniczym.

Konkurs „Metamorfoza – stylizacja o wielu twarzach”

Kompleks sportowy przy Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Będzinie oficjalnie otwarty

Potyczki językowe

Wernisaż wystawy „Najpiękniejsze zdjęcia polskie”

Półfinał XXV Olimpiady Techniki Samochodowej

XIV Szkolny Dzień Talentu

2 technik informatyk na prelekcji „Doświadczanie Annapurny. Himalaizm w wydaniu sportowym”

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH -jest to zawód dla dziewcząt i chłopców, którzy w przyszłości chcą pracować w branży usługowo – żywieniowej

ZAWODY ZWIĄZANE Z TYM KIERUNKIEM kelner, kucharz, barman, bufetowy, kierownik sali, technolog żywienia, kierownik produkcji, manager gastronomii, organizator imprez.

MIEJSCA PRACY restauracje, bary, pizzerie, cukiernie, lodziarnie, przedszkola, stołówki, internaty, hotele, domy wczasowe, pensjonaty, catering, własna firma.

Kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.

Miejscem pracy dla kucharza mogą być restauracje, hotele, publiczne miejsca żywienia, stołówki, ośrodki wypoczynkowe, pokłady statków. Można także zająć się działalnością cateringową i obsługiwać prywatne imprezy.

Zawody pokrewne: Cukiernik, Pomoc kuche­nna,- zakłady przetwórcze.

Kucharz powinien posiadać wrażliwość węchową, smakową a także rozróżniać barwy. Praca w tym zawodzie to zazwyczaj praca zespołowa wymagająca umiejętności pracy w grupie, zamiłowania do ładu i porządku.

 

Kwalifikacja:

organizacja żywienia i usług gastronomicznych oceniania jakości żywności

- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia

- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej

- wykonywania usług gastronomicznych ekspedycji potraw i napojów

Praca zawodowa:

  • restauracje, puby
  • kawiarnie
  • gastronomia hotelowa
  • firmy cateringowe
  • własna działalność gastronomiczna
  • manager gastronomii
  • organizowanie produkcji gastronomicznej
  • planowanie i ocena żywienia
  • sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów

ZOBACZ RÓWNIEŻ


Zobacz wszystkie

NASI PARTNERZY

CKZIU BĘDZIN

Tel: (32) 267 – 77 – 58
Email: sekretariat@ckziu-bedzin.pl

adres do e-doręczeń:
AE:PL-11914-62866-CVSGF-18

ul. 11 Listopada 3
Będzin 42 – 500

 

SEKRETARIAT

Czyny od poniedziałku do piątku
w godzinach od 8.00 do 15.00

(sprawy uczniowskie od godziny 9:00)

 

Loading

© CKZIU 2020Wszelkie Prawa Zastrzeżone
Projekt & Realizacja Strony internetowe Sosnowiec
Skip to content