Dzień Edukacji Narodowej

Projekcja filmu „Najlepszy”

Wycieczka klasy 2 TFT

Niezwykłe spotkanie

Seans filmowy w kinie ,,Nowość’’ w Będzinie

Kolejny sukces sportowy uczniów naszej szkoły

Placówki pomocowe dla dzieci i młodzieży z problemami zdrowia psychicznego

Dzień Języków Obcych

Wycieczka do Energylandii

CKZiU w projekcie historycznym

Święto Szkoły w CKZiU w Będzinie

Podziękowanie

„Dzień Kariery z EURES”

ERASMUS +

BohaterON

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH -jest to zawód dla dziewcząt i chłopców, którzy w przyszłości chcą pracować w branży usługowo – żywieniowej

ZAWODY ZWIĄZANE Z TYM KIERUNKIEM kelner, kucharz, barman, bufetowy, kierownik sali, technolog żywienia, kierownik produkcji, manager gastronomii, organizator imprez.

MIEJSCA PRACY restauracje, bary, pizzerie, cukiernie, lodziarnie, przedszkola, stołówki, internaty, hotele, domy wczasowe, pensjonaty, catering, własna firma.

KIERUNKI STUDIÓW ZWIĄZANE Z GASTRONOMIĄ: Technologia żywności; Towaroznawstwo; Dietetyka; Żywienie człowieka i nauki konsumenckie ;Nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii; Hotelarstwo i turystyka; Organizacja i zarządzanie w gastronomii.

Kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.

Miejscem pracy dla kucharza mogą być restauracje, hotele, publiczne miejsca żywienia, stołówki, ośrodki wypoczynkowe, pokłady statków. Można także zająć się działalnością cateringową i obsługiwać prywatne imprezy.

Zawody pokrewne: Cukiernik, Pomoc kuche­nna,- zakłady przetwórcze.

Kucharz powinien posiadać wrażliwość węchową, smakową a także rozróżniać barwy. Praca w tym zawodzie to zazwyczaj praca zespołowa wymagająca umiejętności pracy w grupie, zamiłowania do ładu i porządku.

 

Kwalifikacje:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Podejmij naukę jeśli:

  • lubisz gotować
  • interesujesz się nowoczesnymi trendami w żywieniu
  • masz wyobraźnię i zmysł estetyczny
  • cenisz zdrową kuchnię
  • lubisz kontakt z ludźmi i przygody ze sztuką kulinarną

W trakcie nauki poznasz:

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania
  • sporządzania oraz wydawania potraw i napojów
  • planowania i oceny żywienia
  • organizowania produkcji gastronomicznej
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych

Przedmioty zawodowe

  • działalność gospodarcza w gastronomii
  • pracownia gastronomiczna
  • technologia gastronomiczna z towaroznawstwem
  • wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii
  • zasady żywienia
  • organizacja produkcji gastronomicznej
  • usługi gastronomiczne
  • obsługa klientów w gastronomii
  • podstawy przedsiębiorczości
  • język obcy w gastronomii

Praktyka zawodowa

  • restauracje
  • kawiarnie
  • bary
  • zamknięte zakłady żywienia zbiorowego

Praca zawodowa

  • restauracje, puby
  • kawiarnie
  • gastronomia hotelowa
  • firmy cateringowe
  • własna działalność gastronomiczna
  • manager gastronomii
  • organizowanie produkcji gastronomicznej
  • planowanie i ocena żywienia
  • sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów

Plan lekcji

ZOBACZ RÓWNIEŻ


Zobacz wszystkie

NASI PARTNERZY

CKZIU BĘDZIN

Tel: (32) 267 – 77 – 58
Email: sekretariat@ckziu-bedzin.pl

ul. 11-go Listopada 3
Będzin 42 – 500

 

SEKRETARIAT

Czyny od poniedziałku do piątku
w godzinach od 8.00 do 15.30

(sprawy uczniowskie od godziny 9:00)

 

© CKZIU 2020Wszelkie Prawa Zastrzeżone
Projekt & Realizacja Strony internetowe Sosnowiec
Skip to content