TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH -jest to zawód dla dziewcząt i chłopców, którzy w przyszłości chcą pracować w branży usługowo – żywieniowej
ZAWODY ZWIĄZANE Z TYM KIERUNKIEM kelner, kucharz, barman, bufetowy, kierownik sali, technolog żywienia, kierownik produkcji, manager gastronomii, organizator imprez.
MIEJSCA PRACY restauracje, bary, pizzerie, cukiernie, lodziarnie, przedszkola, stołówki, internaty, hotele, domy wczasowe, pensjonaty, catering, własna firma.
KIERUNKI STUDIÓW ZWIĄZANE Z GASTRONOMIĄ: Technologia żywności; Towaroznawstwo; Dietetyka; Żywienie człowieka i nauki konsumenckie ;Nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii; Hotelarstwo i turystyka; Organizacja i zarządzanie w gastronomii.
Kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.
Miejscem pracy dla kucharza mogą być restauracje, hotele, publiczne miejsca żywienia, stołówki, ośrodki wypoczynkowe, pokłady statków. Można także zająć się działalnością cateringową i obsługiwać prywatne imprezy.
Zawody pokrewne: Cukiernik, Pomoc kuchenna,- zakłady przetwórcze.
Kucharz powinien posiadać wrażliwość węchową, smakową a także rozróżniać barwy. Praca w tym zawodzie to zazwyczaj praca zespołowa wymagająca umiejętności pracy w grupie, zamiłowania do ładu i porządku.
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Tel: (32) 267 – 77 – 58
Email: sekretariat@ckziu-bedzin.pl
adres do e-doręczeń:
AE:PL-11914-62866-CVSGF-18
ul. 11 Listopada 3
Będzin 42 – 500
Czyny od poniedziałku do piątku
w godzinach od 8.00 do 15.00
(sprawy uczniowskie od godziny 9:00)
Dokumenty szkoły
Zestaw podręczników
Do pobrania
Projekty UE
Deklaracja dostępności