10 marca w pracowniach gastronomicznych CKZiU w Będzinie na ul. Promyka odbyło się kolejne spotkanie kulinarne dla uczniów szkół podstawowych. Dzisiaj spotkali się z nami uczniowie Szkoły Podstawowej nr 1 z Czeladzi. Tematem przewodnim warsztatów były „ Wariacje naleśnikowe” Młodzież pod okiem starszych koleżanek z klasy II technikum żywienia i usług gastronomicznych przygotowała trzy potrawy: – Mini pancakes z sosem miodowo – cytrynowym, orzechami włoskimi, czekoladą i miętą; – Naleśniki waniliowo-kakaowe z nadzieniem serowym z nutą cynamonu; – Szpinakowe rollsy z twarożkiem czosnkowym i wędliną. Każda grupa zadbała oto aby ich potrawy były estetycznie podane i swoim wyglądem zachęcały do zjedzenia. Uczniowie na warsztatach zobaczyli również flambirowanie naleśników wysokoprocentowym alkoholem, wykorzystywane w serwisie angielskim. Najciekawszym punktem naszego spotkania była jednak degustacja przygotowanych potraw. Nad całością prac młodzieży czuwali nauczyciele przedmiotów gastronomicznych. Na zakończenie zrobiliśmy sobie pamiątkowe zdjęcie.
Tel: (32) 267 – 77 – 58
Email: sekretariat@ckziu-bedzin.pl
adres do e-doręczeń:
AE:PL-11914-62866-CVSGF-18
ul. 11 Listopada 3
Będzin 42 – 500
Czyny od poniedziałku do piątku
w godzinach od 8.00 do 15.00
(sprawy uczniowskie od godziny 9:00)
Dokumenty szkoły
Zestaw podręczników
Do pobrania
Projekty UE
Deklaracja dostępności