06.11.2023 roku w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nastąpiło podsumowanie realizacji projektu „Królowa dynia w kuchni 2023″. Do projektu przystąpiła młodzież z II klasy Technikum Żywienia I Usług Gastronomicznych.
Założeniem projektu było :
rozwijanie i pobudzanie wrażliwości kulinarnej uczniów; wdrażanie do produkcji potraw i napojów surowców mało popularnych; promowanie samodzielności w pracy i podejmowaniu decyzji; rozwijanie umiejętności pracy w grupie.
Uroczystego rozkrojenia dyni dokonała Wicedyrektor CKZiU w Będzinie Pani Marzena Brudzińska. Uczniowie w ciągu 120 minut mieli za zadanie przygotować potrawę, podać odpowiednio udekorowane 3 porcje potrawy i posprzątać swoje stanowisko pracy. Rodzaj potrawy i dobór składników zależał wyłącznie od pomysłowości uczniów.
W wyniku zmagań konkursowych jury nagrodziło uczestników dyplomami i nagrodami rzeczowymi w trzech kategoriach:
Kategoria I „Poezja smaku potrawy” nagroda dla Zuzanny Miś, Wiktorii Jury, Amelii Kubik za „Deser z dyni „.
Kategoria II „Najlepsze wrażenia estetyczne podanej potrawy” dyplom dla Patrycji Nalepy, Martyny Świątek, Wiktorii Bielawskiej za „Babeczki dyniowe”.
Kategoria III „Wrażenia smakowe i estetyczne potrawy” dyplom dla Anastasia Parasaieva, Tymoteusza Solarskiego za „Gulasz z dyni w dyni:.
Inne ciekawe potrawy to: kopytka z dyni, tarta z dyni, zapiekanka z dyni, zupa krem z dyni.
Projekt był realizowany pod przewodnictwem nauczycieli @Marii Gocyły i @Patrycji Turoń – Rajkowskiej, Katarzyny Grzanki.
Tel: (32) 267 – 77 – 58
Email: sekretariat@ckziu-bedzin.pl
ul. 11 Listopada 3
Będzin 42 – 500
Czyny od poniedziałku do piątku
w godzinach od 8.00 do 15.00
(sprawy uczniowskie od godziny 9:00)
Dokumenty szkoły
Zestaw podręczników
Do pobrania
Projekty UE
Deklaracja dostępności