Projekt
„KRÓLOWA DYNIA W KUCHNI 2022” zakończony.
3 listopada 2022 roku w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nastąpiło podsumowanie realizacji projektu „Królowa dynia w kuchni 2022”. Do projektu przystąpiła młodzież z III klasy Szkoły Branżowej w zawodzie kucharz.
Założeniem projektu było :
• rozwijanie i pobudzanie wrażliwości kulinarnej uczniów;
• wdrażanie do produkcji potraw i napojów surowców mało popularnych;
• promowanie samodzielności w pracy i podejmowaniu decyzji.
Uroczystego rozkrojenia dyni dokonała Dyrektor CKZiU w Będzinie Pani Małgorzata Dembińska. Uczniowie w ciągu 120 minut mieli za zadanie przygotować potrawę, podać odpowiednio udekorowane 2 porcje potrawy i posprzątać swoje stanowisko pracy.
Rodzaj potrawy i dobór składników zależał wyłącznie od pomysłowości ucznia.
W wyniku zmagań konkursowych jury nagrodziło uczestników dyplomami i nagrodami rzeczowymi w trzech kategoriach:
* Kategoria I „Poezja smaku potrawy”
nagroda dla Wiktorii Szella za „ Spaghetti z sosem dyniowym”
* Kategoria II„Najlepsze wrażenia estetyczne podanej potrawy”
nagroda dla Patrycji Cichoń za „Deser dyniowy z nutką pomarańczy i mascarpone”
* Kategoria III „Najlepszy organizator pracy”
nagrody dla Zuzanny Mańki za „ Zupę krem z dyni „ i Tymoteusza Załęskiego
za „Kisiel dyniowy”
Inne ciekawe potrawy to: babeczki dyniowe z cytrynowym lukrem, risotto dyniowe z kurczakiem, sałatka dyniowa z awokado, zapiekanka dyniowa na beszamelu, budyń dyniowo- czekoladowy.
Projekt był realizowany pod przewodnictwem nauczycieli Marii Gocyły i Patrycji Turoń – Rajkowskiej.
Zapraszamy do galerii zdjęć.
Tel: (32) 267 – 77 – 58
Email: sekretariat@ckziu-bedzin.pl
adres do e-doręczeń:
AE:PL-11914-62866-CVSGF-18
ul. 11 Listopada 3
Będzin 42 – 500
Czyny od poniedziałku do piątku
w godzinach od 8.00 do 15.00
(sprawy uczniowskie od godziny 9:00)
Dokumenty szkoły
Zestaw podręczników
Do pobrania
Projekty UE
Deklaracja dostępności