Tym razem skomasowane siły „DUZ-ów” w składzie „portowo – turystyczno – mechaniczno – gastronomicznym” w asyście pani Aliny Janczyk i Marka Bijaka odwiedziły najstarszy browar w Polsce, czyli Tyski Browar Książęcy. Należy wspomnieć, że już za 5 lat będzie on obchodził 400 urodziny. A wszystko zaczęło się dokładnie w 1629 roku. 1,5 godzinną wycieczkę rozpoczęliśmy w samo południe. Piękna pogoda przywitała nas w Tychach. Z przewodnikiem muzealnym panią Dorotą rozpoczęliśmy zwiedzanie browaru. Bo rzeczywiście było to pełne zwiedzanie tego obiektu należącego do Szlaku Zabytków Techniki. Za twórcę jego potęgi uważa się Jana Henryka IX Hochberga, który był księciem pszczyńskim. Na własne oczy mogliśmy zobaczyć zabytkową warzelnię piwa (pełniącą po dziś dzień swoją funkcję), tanko-fermentory, Dawny Dom Kawalera (obecnie budynek dyrekcji), budkę piwowara, stacje kolejową Tychy Browar oraz nowoczesną linie rozlewnicze, które były wisienką na torcie. Z tzw. balkonu widokowego mogliśmy zobaczyć jak nowoczesne maszyny tworzące tzw. monobloki, które myją butelki, napełniają je, „kapslują” oraz przyklejają etykiety. Zobaczyliśmy także linię napełniającą puszki. Niesamowite przeżycie nie tylko pod względem obserwacji doskonałości technologicznej browaru. Przeszliśmy również przez centrum dystrybucji bursztynowego napoju. Na pewno każdy z uczestników dowiedział się wielu interesujących faktów dotyczących historii powstawania piwa i jego dystrybucji, a jednocześnie był naocznym świadkiem przebiegu procesu technologicznego. Mogliśmy również zobaczyć mini plantacje chmielu i przepiękne murale (największy z nich o powierzchni 800 m2) , które są łącznikiem dawnych czasów ze współczesnością. Fotorelacja poniżej.
Tel: (32) 267 – 77 – 58
Email: sekretariat@ckziu-bedzin.pl
adres do e-doręczeń:
AE:PL-11914-62866-CVSGF-18
ul. 11 Listopada 3
Będzin 42 – 500
Czyny od poniedziałku do piątku
w godzinach od 8.00 do 15.00
(sprawy uczniowskie od godziny 9:00)
Dokumenty szkoły
Zestaw podręczników
Do pobrania
Projekty UE
Deklaracja dostępności